Stumfilm på Vg3 Medier og kommunikasjon

Elevene i 3MKA og 3MKB har de siste ukene jobbet med stumfilm. To av filmene kan du se i denne saken.

Tsnim, Leni, Dina, Lisa-Marie og Mia laget filmen "Robert & Mariann". Det handler om en mann som besøker konas grav, og mens han sitter der kommer spøkelset av kona og han prøver å få kontakt. De kan ikke ta på hverandre, og ingen andre kan se henne.

Klikk for stort bildeTsnim, Leni, Dina og Mia. Lisa-Marie var ikke til stede da bildet ble tatt. Roy Martin Kristiansen

Elevene brukte blant annet to bakgrunnskarakterer som virkemiddel, for å vise andre ikke kunne se hvem mannen snakket med. Men når man ser filmen så skjønner man fort at det er kun han som kan se kona si. Et annet virkemiddel var at kona ikke byttet klær, selv om handlingen i filmen gikk over to dager og at hun ikke ville klemme mannen.

Det å jobbe med kostyme og sminke var noe av det jentene synes var gøyest og mest spennende å jobbe med.

- Vi er stolte av kostymene, spesielt til Dina som spilte mannen, selv om man ikke ser dem så godt i filmen, sier Leni.

De gjorde også forarbeid til lokasjon, men siden de skulle bruke en kirkegård var det enkelt å finne. Siden de filmet på en kirkegård måtte de være forsiktige med å ikke få med navn på gravene, for å unngå å støte familie.

Noen av utfordringene var å forsøke å unngå å få biler i bakgrunnen, og det var også vanskelig med filmstativ på ulendt terreng. Som forarbeid hadde elevene laget en dreiebok, men de merket fort da de begynte å filme at de fikk nye idèer, i tillegg til det som var i dreieboken.

Se filmen her:

En annen gruppe var Halvard, Brage og Dawid som lagde filmen "The Axist". Inspirasjonen til denne filmen var gamle tyske stumfilmer, i tillegg til den moderne stumfilmen "The Artist". Guttene ble inspirert av blant annet skyggebruken, som de også brukte som virkemiddel i sin egen film. Andre virkemidler var tydelig skuespill, og hovedrollen ble spilt av Åsne Mjelde Refsum fra 3STB.

- Vi var veldig heldige som hadde Åsne. Ikke bare passer hun godt til looken til en stumfilmskuespiller, hun er i tillegg en veldig god skuespiller, så det var supert, sier Halvard.

Musikken er et viktig virkemiddel i filmen, og her brukte de en blanding av den klassiske "Dream of the witches sabbath" og klassisk musikk fra Bach.

Dawid, Halvard og Brage. - Klikk for stort bildeDawid, Halvard og Brage. Halvard Haga

Lokasjonen er leiligheten til Halvards morfar, noe som passet veldig godt til filmen. De dro dit et par dager i forveien og planla filmingen. Guttene hadde også tegnet storyboard til hele filmen, noe som var veldig nyttig.

En av utfordringene var at de brukte et mer avansert kamera enn det de var vant med, så det var litt tekniske utfordringer.

Filmen kan du se her: